Trg Ante Starčevića 2, Sveta Nedelja, Hrvatska, tel:+385 (1) 3385 789 email: info@asc.com.hr
imageimage
Izgradnja računovodstva

Brojevi su važan dio posla.
Da bi razumjeli vlastito računovodstvo, knjigovodstvo i financije, morate unajmiti knjigovođu, ili računovođu, ili kontrolora ili voditelja financija ili računovodstva.
Svaki od ovih može biti koristan na određenom stupnju razvoja.
Financije vašeg posla na svakom stupnju zahtijevaju menadžerski alat koji će vam pomoći da donesete ispravne odluke kako biste maksimalizirali profit, rukovali novcem, mogli imati pokazatelje poslovanja i uspoređivati ih.
Svijet financija i računovodstva može biti vrlo složen i konfuzan.
Često je mnogo lakše otkloniti na stranu te brojke i prihvatiti se mnogo «zabavnijeg» aspekta posla.
Pravim poduzetnicima poznat je jak utjecaj financijskog sustava na uspješnost poduzetništva, tvrtke.
Više od 28 % poduzetnika bankrotira zbog problema financijske strukture.
Ne postoje strogo određena pravila kada unajmiti kojeg stručnjaka, ali to mogu olakšati sljedeći savjeti:

Kada unajmiti knjigovođu:

 • U start-up fazi: Knjigovodstveni servis ima smisla u početnoj fazi poslovanja, koja nema još u planu razvoj poslovnog carstva. Knjigovodstvo za male poduzetnike pomoći će u početku s dobrim knjigovodstvenim sustavom, u upravljanju transakcijama i izradi temelja za financijske izvještaje.
 • Nedostatak razumijevanja brojki: ako vam se od podataka o prihodima i rashodima i podataka o bilanci zavrti u glavi, treba vam pomoć. korištenje knjigovodstvenih usluga pomoći će vam da steknete temelje razumijevanja financijskih i računovodstvenih aspekata vođenja posla.
 • Poduzetništvo u jednoj osobi: Posao temeljen na kućnom i/ili obiteljskom poslu, treba uvijek paziti da troškove održi niskima. Troškovi računovodstva na mjesečnom nivou bit će previsoki za ovakav posao. Radije sami pripremite poslovne knjige ili angažirajte knjigovođu, a računovođu iskoristite za planiranje poreza na kraju godine.

Kada unajmiti računovođu:

 • Kad povećavate broj zaposlenih: Kad dođete na ovaj nivo razvoja i počnete stvarati vlastito osoblje, vrijeme je da zaposlite računovođu koji će vam pomoći u vezi svih financijskih poslova, plaća, troškova osoblja, idejama kako povećati profit – dobit ostvarenu poslovanjem.
 • Promjena oblika poslovanja ili vlasništva: Korištenje usluga računovođe dobro će doći pri promjenama u odnosu vlasnika (prijelaz s jednog na više vlasnika, pripajanje, dioba, prodaja udjela i sl.) ili promjene oblika poduzetništva. Računovođa će Vas voditi kroz financijske i porezne propise.
 • Korištenje vanjskih izvora financiranja: Ako tražite vanjski izvor financiranja, npr. kredit banke, trebate usluge revizora. Računovođa će urediti vaše financijske izvještaje tako da će pomoći u postupku podnošenja zahtjeva za kredit.
 • Kompleksni proces poslovanja ili fakturiranja: svaki posao sa složenim procesom fakturiranja i menadžmenta zahtijevaju iskusnog računovođu, uz knjigovođu i vlasnika. Vaš profesionalni računovođa pomoći će menadžerima naplate i fakturiranja da Vaša tvrtka financijski stoji čvrsto na zemlji.

Kada angažirati kontroling:

 • Bilo kada: Uz razvijeno i uhodano poslovanje, solidni tim menadžera možda se želi fokusirati na više strateške ciljeve i unajmiti kontrolora koji će rukovoditi proračunom i računovodstvenim i financijskim operacijama.
 • Promjena financijskog softvera: Dođe vrijeme kad vam više ne odgovara softver niti organizacija računovodstva jer ne prati razvoj. Vaš računovodstveni tim može angažirati kontroling - ne samo da rukovodi i organizira vaše financije, već i da pomaže uspostaviti odgovarajući PRS.
 • Dovođenje kontrolinga u kuću: Kao vlasnik posla – businessa, možete odlučiti manje se osloniti na računovođu i usmjeriti se na unajmljivanje kontrolora i imati sveobuhvatni menadžment sve vrijeme, kako bi svakodnevno vodili operativne poslove naplate i financija.

Kada voditelja financija:

 • Ekspanzija tvrtke: Ako se Vaša tvrtka razvija takvom brzinom ili planirate brzi razvo, tako da će se isplatiti dodati Vašem timu voditelja računovodstva ili financija koji će vam moći davati strateške savjete i biti višestruko produktivan i baviti se svim financijskim menadžerskim i drugim kompleksnim poslovima.
 • Napredno financiranje: Korištenje kreditne linije nije razlog zapošljavanja voditelja financija. No, ako planirate razvijati i baviti se složenim novčanim financijskim taktikama, onda će voditelj financija biti vrijedan član vašeg menadžerskog tima.
Kako vam možemo pomoći ?

Ako želite da porazgovaramo o tome kako vam naš tim može pomoči, molimo vas.